Home -> Projekti -> MDG-F Očuvanje okoliša i klimatske promjene

Zajednički program UN agencija

MDG-F Očuvanje okoliša i klimatske promjene

Program Očuvanje okoliša i klimatske promjene: Standardizacija upravljanja okolišem: povezivanje lokalnih i državnih aktivnosti u BiH je program podržan kroz Fond za dostizanje milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F) finasiran od Vlade Kraljevina Španije, sa ciljem da doprinese jačanju nacionalnih vlasništva nad dostizanjem milenijumskih razvojnih ciljeva, pod okriljem UN reforme.

Program zajednički implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), UN Volonteri (UNV), UN program za okoliš (UNEP), UN organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i UN Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u partnerstvu sa Ministarstvom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstvom okoliša i turizma FBiH, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, opštinama, te organizacijama civilnog društva.


View " href="http://maps.google.com/maps/ms?msid=202727680596653160690.0004b61654dff7501cc0d&msa=0&ie=UTF8&t=m&vpsrc=6&ll=44.024422,17.490234&spn=2.76486,7.470703&z=7&source=embed">MDG-F Environmental & Climate Change in a larger map

"> 

">Specifični ciljevi Zajedničkog programa doprinose: ">

 

·        Poboljšanju okolišnog planiranja na lokalnom nivou;

 

·       Unaprijeđenju upravljanja okolišnim resursima i pružanju

     usluga u oblasti zaštite okoliša;

 

·  Povećavanju svijesti i aktivnosti na državnom nivou     i realizaciji milenijumskih razvojnih ciljeva na lokalnom nivou.

 

 

Zašto je program kreiran?

Program Finansiranja

 MDG Fond:
5,500,000.00 USD

 

 

Ukupno:
5,500,000.00 USD

 

Program nastoji da adresira neke od glavnih nedostataka upravljanja okolišem i efektivnog pružanja usluga u oblasti zaštite okoliša: slabo ekonomsko upravljanje, neadekvatna zaštita okoliša. Program nastoji da prevaziđe barijere  pružanja usluga u oblasti zaštite okoline i upravljanju na lokalnom nivou u BiH. Intervencije će biti usmjerene na osiguranje kapaciteta i podrške za razvoj Lokalnih akcijskih planova za zaštitu okoliša u opštinama partnerima i osiguranje uslova za provedbu prioriteta lokalnog upravljanja okolišem i pružanja usluga, na podizanje svijesti i jačanje državne podrške okolišnim aktivnostima kroz finasiranje okolišnih inovacija i razvijanje efektivnih sistema za prikupljanje podataka o okolišu.

MDG-F program će podržati i unaprijediti lokalno upravljanje okolišnim resursima i pružanje usluga kroz poboljšanje upravljanja okolišem na lokalnom nivou i razvoj primjenjivih modela planiranja zaštite okoliša na lokalnom nivou.

Trajanje projekta je 3 godine uz približan iznos budžeta od 5,5 miliona USD.

 

 

Kontakt: 

Telefon: +387 33 293 400

Fax: +387 33 552 330

e-mail: registry.ba@undp.org

Zmaja od Bosne b.b.

71000 Sarajevo

Bosna i Hercegovina